T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SİVAS / MERKEZ - Behrampaşa Ortaokulu

Okulumuzun Tarihçesi

Sivas Behrampaşa Ortaokulu Tarihçesi

 
 

BEHRAMPAŞA MARŞI

Aklın bilimin ışığında

Örnek olma yarışında

Çağdaşlığa giden yolda

Saygı sana Behrampaşa

 

Düşünen baş duyan yürek

Tuttuğunu koparan bilek

Güvenip çok çalışmak gerek

Aydınlık yarınlara

Yüreğimiz sevgi dolu

Yolumuz insanlık yolu

Yükselmenin yoktur yolu

Sevgi sana Behrampaşa

 

Düşünen baş duyan yürek

Tuttuğunu koparan bilek

Güvenip çok çalışmak gerek

Aydınlık yarınlara

Atamızın izinde,

ismin hep gönüllerde

Her zamana ve her yaşa

ulaşsın Behrampaşa

 

 

 

Söz : Neriman DEMİRTAŞ – Nadi AKSOY

Beste : Berrin ÖZDEMİR


 


 

 

 

 

Behrampaşa doğuda bir Türk boyundandır. Çeşitli illerde valilik görevlerinde bulunduktan sonra Sivas´a görevlendirildi. Kendi adı ile anılan Behrampaşa suyunu getirerek kente büyük hizmetlerde bulundu. Bu hizmetlerinden dolayı 15 Aralık 1968 tarihinde eğitim öğretime başlayan okulumuza Behrampaşa Ortaokulu adı verildi.

 

MAX VAN BERCHEM ve HALİL EDHEM isimli iki yazar 1917 yılında Kahire'de yayınladıkları "CORPUS İNSERİPTİONUM ARABİCARUM" adlı eserlerinde, Sivas'ta yöneticilik yapan ayrı zamanlarda iki BEHRAM PAŞA' dan söz etmektedirler.

 

            İlk isim BEHRAM PAŞA III. Murad'ın saltanat yıllarına rastlar.

            İkinci isim BEHRAM PAŞA, II. Mahmut'un saltanat yıllarındadır. Bugün dahi adı söylenen "Behrampaşa Suyu" bu zat tarafından Sivas'a getirilip o günün şartları içerisinde her tarafa dağıtılmıştır.

            Birincisi olan BEHRAM PAŞA bugün dahi ayakta olan Kurşunlu Hamamı'nın ve hemen yakınındaki geniş ve tamamen kesme taşlardan oluşan Taş Han'ı yaptırmıştır. Hamamın giriş kapısının üzerindeki kayıt şöyledir. "Bu hamam, Selim Han oğlu Sultan Murad' ın saltanatı sırasında, Rum Eyaletinde beylerbeyi sahibinin himmetine muhtaç, Abdullah oğlu Behram Paşa tarafından yaptırılmıştır. (1576-1577)

            Ermeni Rahip Boğos Natanyan, Sivas-Tokat-Amasya-Merzifon bölgelerini gezip bir rapor hazırlaması için görevlendirilir. Hazırlanan bu rapor sonradan "SİVAS 1877" adında bir kitaba dönüştürülür. (S.162-163)

            Şimdi 15 Aralık 1968 yılında öğretime açılan BEHRAMPAŞA ORTAOKULU, bu iki şahıstan hangisinin ismine izafeten verilmiştir.

            NEDEN BEHRAMPAŞA ? 

            O yıla kadar Sivas'ta üç ortaokul vardır.

1) Atatürk Ortaokulu

2) Selçuk Ortaokulu

3) Dört Eylül (Demir) Ortaokulu

            Dördüncü okul şartlar tamamen oluşmuş ve resmi işlemlere geçilmiştir. Sivasspor ve Kayserispor maçında çıkan elim olayda, Kayserili olan inşaatın yapımcısı, bahçe düzenlemesini yarıda bırakıp gider. Kızılırmak İlkokulu'nun müdürü, Rahmetli Yaşar KILIÇ Bey açılış için tedviren görevlendirilir. Bendeniz (Necmettin KAYNAR) Yozgat Merkez Ortaokulu Müdürlüğünden, yeni açılmış olan dördüncü okula atandım. İlk işim Bakanlığa gitmek oldu. O zamanki orta öğretim genel müdürü, Sivas Lisesi Müdürlüğünden gitme, Sayın İbrahim CENGİZ' di. Karşısına çıktığımda bana ilk sözü şu oldu. Okulun adı BEHRAMPAŞA hayırlı olsun. İtiraz edecek, nedenini soracak hiçbir hakkım yoktu. Diğer işlemler için talimatları aldım ve Sivas'a döndüm. Eğitimin öğretimin ilk üç ayını Gazi Osman Paşa'nın üst katında geçirdik. 15 Aralığın sabahında, düzenli şekilde gelip 41. yılını idrak eden okulumuza yerleştik. 41 kere maşallah...

            02.12.2009 günü yaptığım ziyaretimde okulumu tertemiz, pırıl pırıl ve düzenli buldum. İdarecilerini ve öğretmenleri candan kutluyor saygılarımı, sevgilerimi sunuyorum...

            Ankara'dan dönüşümde Milli Eğitim Müdürüne ve Vali Bey'e bilgi arz etmek için makamlarına gittim. Sayın Vali Celal KAYACAN; daha kolay telaffuz edilen bir isim olsaydı iyi olurdu ama sayın genel müdürün takdirlerini saygıyla karşılıyorum demişlerdi.

            Öğrenci sayımız ve öğretmen sayımız süratle artıyordu. Birinci yılın sonunda çift öğretime geçmiştik. Yine birinci yılın sonunda Sivas'taki yerimizi almıştık. Öğretmen arkadaşlarımın ve idareci arkadaşlarımın fedakar ve özverili çalışmaları çevrede dikkat çekiyordu. Hemen her taraftan yakın ilgi görüyorduk. Yarım bırakılan bahçemizin duvar taşını Karayolları Bölge Müdürlüğü, çimentosunu Çimento Fabrikası Müdürlüğü, duvarların koruma demirlerini ve kapı demirlerini Devlet Demir Yolları Fabrika Müdürlüğü, tüm işçiliği ve bahçenin asfaltlanmasını Belediye Başkanlığı üstlenmişlerdi. Her şey bir an evvel oldu bitti. Yine Fabrika Müdürlüğü eşsiz bayrak direğimizi ve tunç dökümü "Atatürk Büstünü" yapıp çıkmıştı.

            O günün Belediye Başkanı, Rahmetli Rahmi GÜNAY Bey'e, DDY Fabrika Müdürü Muhtar EROL ve Müdür Yardımcısı Gültekin SÜMBÜLOĞLU Bey'e, Karayolları Bölge Müdürü Ata Oğuz AKI'ya, Sümerbank Müdürü Hulusi KILIÇ Bey'e ve daha birçok kurumun müdürlerine ve mensuplarına minnet duyuyorum, saygıyla yad ediyorum. Onların ve öğrenci velilerimizin üstün emekleriyle, bir yıl içerisinde Behrampaşa, Behrampaşa Ortaokulu oldu.

 

BEHRAMPAŞA'NIN İLKLERİ


1)            Sivas'ımızın beğeni ve takdirleriyle, henüz bir yılın sonunda BEHRAMPAŞA ORTAOKULU birinci sıraya oturdu.

2)            Bir yılın sonrasında 150 öğrenciyle başladığımız öğrenci sayımız binlere ulaştı.

3)            O yıllarda sadece büyük şehirlerde mevcut olan (İstanbul-Ankara-İzmir-Bursa-Samsun) Anadolu Liselerinin ön sınavlarını ikinci yılımızda üç öğrenci kazandı.

4)            Yine sayısı pek sınırlı olan Fen Lisesini, ikinci yılımızda ön sınavını iki öğrencimiz kazandı.

5)            Genelkurmay Başkanlığının yakın ilgileriyle, Sivas okulları içerisinde ilk "Atatürk Büstü" tunç dökümü okulumuzun bahçesine dikildi.

6)            İlk asfalt okulumuz bahçesine oldu.

7)            Bugün dahi en uzun bayrak direği okulumuzda mevcuttur.

 

*** Kaynak: Necmettin KAYNAR - Okulumuzun İlk Müdürü

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.11.2012 - Güncelleme: 01.02.2023 09:59 - Görüntülenme: 18233
  Beğen | 11  kişi beğendi